Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Радулов: Винаги трябва да сме готови за земетресения, но не трябва да се страхуваме

Снимка: БТА
Винаги трябва да сме готови за земетресения и трябва да ги очакваме, но не трябва да се страхуваме от тях. Това е нещо нормално. Ние просто трябва да се научим да строим според природата, а не да се опитваме да нагаждаме нея. Това коментира в предаването "12+3" геологът доц. Александър Радулов.

Всички разломи трябва да се локализират с картиране на разломните следи и трябва да се характеризират. Най-важното е да достигне до хората и те като знаят, сами да си преценяват как да строят, категоричен е той. Експертът подчерта, че този процес е много дълъг и може да продължи години.

Цялата тази седмица сме на терен. Няма да проучваме само този разлом, но и съседни. Ще излезем с отчет за теренните деформации. Надявам се да приключим тази седмица, най-много и другата седмица да продължим малко. Разломите в района до този момент не присъстват на картата на активните разломи на България, подчерта още Радулов и обясни:

Разломът представлява резултат от множество земетресения, размествания и затова той оставя следи на земната повърхност. По тези следи, който той е оставил от миналите земетресения, ние можем да го идентифицираме, много точно да картираме разломната следа на повърхността и след това да се премине към неговото характеризиране като геометрия и като посока на хлъзгане, от което ни дава информация за силата, която може да генерира едно следващо събитие.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна