Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва работата по най-големия проект за развитие на електронно правителство

Снимка: БГНЕС
От днес започва работата по най-големия проект за развитие на електронно правителство. Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски подписа четири договора с изпълнителите на дейности по проект „Развитие на административното обслужване по електронен път“ на стойност 18 милиона лева.

След приключването на договорите администрацията ще може да обменя информация помежду си от 30 публични регистъра, сред които търговския, имотния и регистъра на моторните превозни средства. Така няма да се изискват документи от гражданите, тъй като всички необходими данни ще присъстват в една единна система. Първоначално електронното правителство ще заработи на територията на Столична община, където близо 1 млн. потребители ще имат свободен достъп до системата и данните.

Финансовият министър Симеон Дянков каза, че до средата на 2013 г. всички ще усетим ползите от работата на електронното правителство.

Заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Валери Борисов обясни как на практика ще действа електронното правителство: Голямо предимство за бизнеса и за гражданите. Когато бъдат навързани тези национални регистри, това ще може да става във всяка точка на страната.

Валери Борисов ще стане и председател на борда на директорите на Информационно обслужване АД, за да може държавната фирма по-добре да се интегрира в задачата си да създаде електронно управление.
По публикацията работи: Даниел Инков
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна