Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Инж. Кинарев: Правилата за поддържане на пътните съоръжения важат и за нас

Снимка: Архив

С единодушие парламентът прие декларация, с която се дава мандат на Министерския съвет да предприеме незабавни ремонтни дейности на критичните пътни съоръжения. Парламентът задължи правителството да изработи многогодишна програма за мониторинг и рехабилитация на пътните съоръжения, като предвиди финансиране с бюджет 2013, както и с финансовата рамка 2013-2015 от държавния бюджет, еврофондовете и международните финансови институции, това разказа репортерката Лили Царева.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

Благодаря ти, Господи - узряха! Така реагира инж. Стефан Кинарев, председател на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране, след като изслуша репортажа от Народното събрание.

Този проблем не е нов. Обследването на мостовете започва с една голяма програма около 2003 година. За година и половина би трябвало всички мостове да са обследвани и да е ясно какво е състоянието им. Отделно, че АПИ, като собственик на мостовете, би трябвало да изпълнява задълженията си по наблюдение, контрол, превантивна дейност. Тъжното е, че винаги приоритетите са различни, коментира инж. Кинарев.

На въпрос какво следва оттук нататък, той обясни, че процедурата е първо да има обследване, след това да има проект за реконструкция и възстановяване и тогава - изпълнение на строително-монтажните работи. Земетресението доказа, че правилата, които важат за всички, важат и за нас, и че както всички поддържат съоръженията - така и ние трябва да го правим, допълни Кинарев.

Чуйте мнението на инж. Кинарев в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна