Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Янаки Стоилов: Съдебните органи не трябва да бъдат политическа проекция на дадена партия

Снимка: БГНЕС

На свое заседание миналата седмица Правната комисия в Народното събрание обсъди нови идеи за промени в Закона за съдебната власт, свързани с избора на нов Главен прокурор и на Висшия съдебен съвет. Подкрепената от президента идея на управляващите 11-те магистрати в следващия Висш съдебен съвет от съдебната квота да не бъдат избирани пряко от гилдиите си, а от делегати, в ефира на "Преди всички" коментира Янаки Стоилов от Коалиция за България, член на Правната комисия. 

Мнозинството разчита в голяма степен на състава на сегашния Висш съдебен съвет за формиране на своята позиция за провеждане на избора, тъй като не е тайна, че решенията по такива важни въпроси имат и политическо значение, заяви Стоилов.

Факт е, че разширяването на състава, в който се провежда избор, изисква и да си даваме сметка и за възможните последствия от по-голяма политизация на този избор, от намесата на други политически или финансови фактори. Въпреки това смятам, че колкото по-широко е избирателното тяло, толкова по-малки са възможностите за възпроизвеждане на някои от досегашните зависимости, добави събеседникът.

Янаки Стоилов коментира и процесите в БСП след 48-ия конгрес на партията.

В края на тази седмица се очаква да се проведе заседание на новоизбрания Национален съвет, на което най-вероятно освен предложения за съставяне на новото изпълнително ръководство ще се постави въпросът и за формиране на Национален предизборен център. Решаването на два такива въпроса обяснява защо е необходимо повече време. Въпросът е тези решения да бъдат убедителни, обясни Стоилов.

На въпрос дали е готов да стане зам.-председател на партията, той отговори, че доверието, което е получил на конгреса, му дава основания да поема отговорност и да работи за партията.

Чуйте цялото интервю с Янаки Стоилов в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени