Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Топлофикация-Бургас" спря работа, градът остана без топла вода

Снимка: БГНЕС

Бургас остана без топла вода, след като частното дружество "Топлофикация" спря работа. Причината е, че "Булгаргаз" прекъсна подаването на природен газ към дружеството заради натрупани задължения. Изпълнителният директор на "Топлофикация" Вълю Дучев определи действията на монополиста "Булгаргаз" като дискриминационни:

Питайте "Булгаргаз" защо се отнася дискриминационно към "Топлофикация-Бургас", а не към "Топлофикация-София" и защо лъжат, че "Топлофикация-София" си е платила задълженията. "Булгаргаз" иска да му платим 4,6 млн. наведнъж, което е повече, отколкото приходите за един месец - няма как да му ги издължим. Приходите от електроенергия директно отиват по сметките на "Булгаргаз" от НЕК, изобщо не постъпват при нас даже. Но така е решил, че трябва да направи - дали сам е решил, това не мога да го коментирам, не знам, но факт е, че това е положението. Като не ни дават възможност да работим, не можем да ги изплатим. Повтаря се историята на "Химко"-Враца, на "Кремиковци", на "Топлофикация-Шумен" и така нататък. Даже Гърция не фалира и кредиторите й искат да се издължават, а ние тука - кредиторът унищожава длъжника, еми как да му платим.

Ще бъдат предприети мерки подаването на топла вода в Бургас да бъде възстановено днес, каза пред журналисти министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.

Разговарях с "Топлофикация-Бургас" и с кмета на Бургас. Ние ще направим възможното, за да подпомогнем техните финансови проблеми, като изтеглим едно плащане от НЕК към "Булгаргаз", за да се случи това днес, а не когато е падежът на това плащане от 843 хиляди лева, така че още днес да можем да възстановим подаването на газ към "Топлофикация-Бургас" и съответно подаването на топла вода към всички абонати на "Топлофикация". Трябва да стане ясно, че няма да се поколебаем, ако не се вземат мерки за заплащане на консумираното количество газ през отоплителния сезон, да пристъпим отново към такива действия.

Само за този отоплителен сезон натрупаните задължения на "Топлофикация-Бургас" са 4,5 милиона лева. Дружеството има и стари задължения от повече от десет години с график за погасяването им, който не се спазва, посочи министър Добрев. 

По публикацията работи: Даниела Костадинова - кор. на БНР в Бургас
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна