Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Януш Войчеховски: Бюджетът за кризи заради климатичните промени трябва да бъде увеличен

Януш Войчеховски
Снимка: ЕС

Новият бюджет на Общата селскостопанска политика на ЕС трябва да бъде увеличен, особено резервът й за кризи, заради климатичните промени, заяви еврокомисарят по земеделие Януш Войчеховски, който днес и утре е в Кипър. Той ще участва в срещата на агроминистрите от 9-те средиземноморски страни-членки на ЕС /групата MED9/ по проблемите на засушаването.

Изменението на климата е реалност и европейските фермери са на предната линия на отрицателното му въздействие, каза еврокомисарят Януш Войчеховски.
Новата Обща селскостопанска политика /ОСП/ за периода след 2027 г. се очаква да бъде представена през втората половина на следващата година. Дотогава държавите-членки трябва максимално да използват възможностите на действащата финансова програма, посочи напускащият поста еврокомисар.

Той подчерта, че Общата селскостопанска политика включва силен пакет от инструменти за борба с климатичните промени. Сред най-важните й направления е подкрепата за инвестиции за подобряване на съществуващата инфраструктура за напояване и изграждане на нови съоръжения.

По тези проблеми еврокомисарят Януш Войчеховски ще разговаря днес с агроминистъра на Кипър Мария Панайоту и с представители на организации на кипърските фермери.
Делегациите на 9-те страни-участнички в средиземноморската среща на върха ще посетят днес земеделски съоръжения и държавни инфраструктури, свързани с управлението на водите.

По публикацията работи: Савина Спасова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна