Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Погасени са част от задълженията на "Топлофикация-Бургас" към "Булгаргаз"

Снимка: БГНЕС
От 18 ч. абонатите на "Топлофикация-Бургас" вече трябва да имат вода, след като бяха погасени част от задълженията й към "Булгаргаз". Изпълнителният директор на "Булгаргаз" Димитър Гогов обаче предупреди, че без топла вода през лятото могат да останат абонатите на всички топлофикации - длъжници.

До пускането на топлата вода в Бургас се стигна след намесата на министъра на икономиката и енергетиката Делян Добрев.

Разговарях с "Топлофикация-Бургас". Ще направим възможното, за да подпомогнем техните финансови проблеми като изтеглим едно плащане от НЕК към "Булгаргаз" за да се случи това днес, а не когато е падежът на това плащане. Няма да се поколебаем, ако не се вземат мерки, да пристъпим отново към такива действия.

В подобен дух бе и изказването на шефа на "Булгаргаз" Димитър Гогов, който увери, че пред клиентите на топлофикациите - длъжници стои реалният риск да останат без топла вода през лятото.

Как може едни топлофикации на 100% да си изплащат задълженията и да не просрочват нито един лев, а други не.

Гогов обясни, че плащанията на топлофикациите към управляваното от него дружество се бавят с около месец, месец и половина.

В София и в Бургас става въпрос за нарастване на задължението със 100% спрямо обема към първи октомври. Във Враца са малко по-малко. Конкретната цифра за София е над 75 милиона, за Бургас е 4,5 млн. Говоря единствено и само за текущи задължения.

Шефът на газовия доставчик обясни още, че "Булгаргаз" няма нито лев, с който да кредитира топлофикациите и затова си иска парите навреме.

По публикацията работи: Андрей Борисов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна