Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ИПК "Родина" AД купи сградата на "Цариградско шосе" за 20 млн. лева

Снимка: Архив

На проведения в Агенцията за приватизация и приватизационен контрол търг с явно наддаване за продажбата на недовършената сграда на ИПК "Родина" на булевард "Цариградско шосе" 113 се яви един кандидат. Документи за участие подаде само "ИПК Родина" АД - на медийната групировка "Обединени български вестници". Неин мажоритарен собственик е "Си ди дивелопмънтс" на Ирена Кръстева и банкерът Цветан Василев. Фирмата спечели търга на началната тръжна цена от 20 милиона лева. Купувачът ще трябва или да дострои комплекса, или да го разруши и разчисти терена в срок до една година.

Началната тръжна цена на новостроящата се сграда на бул. "Цариградско шосе" 113 беше 20 млн. лв. Стъпката на наддаване - 1 млн. лв. Имотът е частна държавна собственост.

Пълномощникът на купувача – адвокат Александър Ангелов, не се ангажира с коментар на бъдещите инвестиционни намерения.

Има срок, след приключване на тръжната процедура, за сключване на договор, съответно за представяне на определена документация, която е приложение към договора. Така че абсолютно всичко ще спазим така, както е предвидено в тръжната процедура.

До участие в търга не се допускаха офшорни фирми, фирми в ликвидация или в несъстоятелност, както и чужденци, които нямат право да придобиват собственост в България.

Според изпълнителния директор на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол Емил Караниколов, получената цена е коректна.

Разбира се, ние бихме били по-щастливи, ако имаше повече инвеститори, но така или иначе процедурата беше отдавна обявена, по решение на Министерския съвет е. Нямаше критерии за допустимост, т.е. широк кръг от инвеститори можеше да дойдат. Знаеха каква е цената за това, за което се наддава. Считам, че в информационния меморандум бяхме качили изключително коректно абсолютно цялата информация, за да може инвеститорът да прецени дали има интерес да участва. Дойде инвеститор, участва в една открита процедура, спечели я и тепърва ще направи инвестиции. От тази гледна точка, ние считаме, че това е успешна сделка.

По публикацията работи: Мила Младенова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна