Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Очакваме около 1 млрд. лв. инвестиции от инфраструктурни обекти, отдадени на концесия

Снимка: БГНЕС
България очаква около 1 милиард лева инвестиции от инфраструктурните обекти, които са отдадени на концесия. Сред тях са двете летища във Варна и в Бургас. В момента се подготвят концесиите на други важни обекти, които могат да привлекат чужди инвеститори. Това са летищата в София, Пловдив и Русе.

Освен за летищата процедури за концесия се подготвят и за пристанища и железопътни гари, заяви министърът на транспорта Ивайло Московски. Той изрази надежда, че към приватизацията на "БДЖ Товарни превози" ще бъде проявен сериозен интерес, тъй като това е ключовият елемент в плана за преструктуриране на железниците.

Още повече, че по европейски директиви най-късно от следващата година железопътните такси, които касаят товарните превози, трябва да бъдат намалявани, което ще създаде, според мен, условия за още по-голяма атрактивност.

Очакват се инвеститори от Турция и Китай, но конкретен интерес за момента няма.

Доколкото разбрах, в някакво от изказванията на колега заместник-министър или някой от шефовете на руските държавни железници, официално в изказване е потвърдил интерес към участие в приватизация.

Московски допълни още, че в момента са осъществени 90% от изпълнението на "Дунав мост-2" и до края на годината той трябва да бъде готов.

С едно уточнение - зависи от метеорологичните условия, тъй като финалните строителни дейности по моста ще бъдат асфалтиране и изолация, които изискват определена температура, но като цяло мостът в края на годината няма никакви причини да не бъде завършен.
По публикацията работи: Добрина Карамболова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна