Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ген. Симеон Симеонов: Има пари за компенсации и преквалификация след съкращенията в армията

Снимка: БГНЕС

В държавния бюджет са предвидени пари за компенсации и преквалификация след планираните от 1 юли съкращения в армията. Това каза за предаването "Преди всички" началникът на отбраната ген. Симеон Симеонов.

Според Бялата книга за отбраната и въоръжените сили, която е приета с решение на НС, щатните длъжности, които ще бъдат съкратени до 2014 година за целия период, в който започна реформата, ще бъдат общо 7000 души - 5700 военнослужещи и 1300 цивилни служители. Основната част от реорганизацията тази година ще бъде трансформацията на тактическо ниво, каза ген. Симеонов.

Той информира, че през 2012 година ще се реорганизират 46 формирования на въоръжените сили. Предстои от 1 юли щатният състав да се намали с около 2700 длъжности. Министерството на отбраната е предприело мерки, за да осигури на военнослужещите от тези военни формирования, които ще бъдат засегнати от  промените, при желание от тяхна страна, да продължат да служат в Българската армия. В оставащите две механизирани бригади на Сухопътни войски се разкриват близо 1800 длъжности за военнослужещи.

Чуйте цялото интервю с ген. Симеон Симеонов в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна