Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Камен Чанев: Операта има невероятно бъдеще с новите технологии

Снимка: operasofia.bg

Месец преди участието си в ролята на Форесто в спектакли на операта „Атила“ на Римската опера, Камен Чанев гостува в същата роля на фестивала „Опера в парка“ в София. В предаването на програма „Хоризонт“ за опера, балет, оперета и мюзикъл „Каста дива“ именитият български тенор, който живее във Виена, но почти цяла година пътува по света за участия на престижни оперни сцени, сподели:

Приятно ми е винаги, когато се връщам в България, да се видя с мои приятели, колеги. Постановката на операта „Атила“ е прекрасно адаптирана за сцена на открито, не срещам никакви трудности. Образът на Форесто чисто вокално е доста труден, защото по-голямата част от партията е написана върху преходните тонове.

Аз не съм против новаторството, новия прочит на оперите, стига това да има логика. Виждал съм невероятни глупости по сцените на най-големите театри, както и невероятно силни спектакли. Например наскоро участвах в 3D спектакъл на операта „Турандот“ на сцената на Мюнхенската опера. Разбрах, че операта се развива и има невероятно бъдеще с новите технологии!

Чуйте цялото интервю с Камен Чанев

По публикацията работи: Росица Кавалджиева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна