Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зърнопроизводители: Искаме яснота за изчисляването на ДДС

Снимка: БГНЕС

Зърнопроизводителите искат яснота за изчисляване на ДДС в сектора, каза в „Преди всички“ Георги Милев от Националната асоциация на зърнопроизводителите. Той подчерта, че колегите му получават различни сигнали от досегашните изказвания на финансовия министър Симеон Дянков и на земеделския - Мирослав Найденов. Предстои среща, на която се надяваме да научим какво точно ще се случи, каза Милев.

Разбираме усилията на правителството да спре източването на ДДС, но дефектът не е при нас, а някъде по веригата, където се появява това фиктивно ДДС. Не виждаме причина секторът да бъде наказван заради няколко фирми, които могат да бъдат хванати и наказани. Ако си направим проста сметка колко оборот ползваме, ако е 5 милиарда, 1 милиард е ДДС-то. Т.е. бихме били лишени от 1 милиард оборотни средства. Ако насочим всичките си покупки от страни от ЕС, всички български фирми, с които работим, ще бъдат лишени от бизнес. Така стана в Румъния.

Подозирам, че сме враг номер едно, поне така се действа срещу нас. На срещата няма да има предложения от наша страна, защото досега сме давали много предложения, но не е имало диалог, каза още Георги Милев.

Цялото интервю с Георги Милев можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: "Преди всички"
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!