Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Консорциумът "Шах Дениз" подкрепя проекта за газопровод "Набуко-Запад"

Снимка: Архив

Консорциумът "Шах Дениз" подкрепя проекта за газопровод "Набуко-Запад", съобщиха за "Хоризонт" от консорциума. Предложението "Набуко-Запад", подкрепено от всичките шестима акционери, е било предложено от консорциума на 16-и май.

Според Райнхард Мичек, изпълнителен директор на консорциума, решението е важен крайъгълен камък за проекта "Набуко" и огромна стъпка към окончателното инвестиционно решение.

"Набуко" дава свобода на избора на потребителите на газ и ще допринесе значително за сигурността на газовите доставки в Европа, казва още Мичъл.

Проектът "Набуко-Запад", с маршрут от турско-българската граница до Баумгартен в Австрия, е избран за единствен възможен газопровод за потенциалния износ на газ от находището "Шах Дениз II" до Централна Европа, се казва в изявление на "Бритиш пертолиум".

Разработването на проекта за Югоизточен европейски газопровод с участието на партньорите в "Шах Дениз", България, Румъния и Унгария се спира, се казва още в съобщението на британската компания.

1300 километровата тръба ще пренася газ от българо-турската граница през България, Румъния и Унгария до Австрия и ще има изходни станции във всяка от държавите, през които преминава. Капацитетът й ще може да се повиши от 10 до 23 млрд. куб. м в зависимост от търсенето.

За "Хоризонт" завеждащият "Връзки с обществеността" на консорциума "Набуко" Кристиян Долезал каза:

Това е добър ден и положително решение за "Набуко-Запад", за консуматорите на газ в Европа, както и за доставчиците на газ. Ние преминахме от полуфиналната към финалната фаза и работим интензивно, за да реализираме окончателното инвестиционно решение.

На въпрос решено ли е вече дали "Набуко-Запад" ще се свърже с газопровода ТАНАП между Азербайджан и Турция, Долезал заяви:

Това трябва да се реши от акционерите. Трябва да разгледаме текстовете от междуправителственото споразумение, които не сме видели досега. Тъй като Турция е наш партньор в проекта "Набуко", ние работим по въпроса заедно с турските ни колеги.

По публикацията работи: Ангелина Пискова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени