Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Синдикати и депутати в спор за забраната на цигарените гилзи

Снимка: БГНЕС

Забраната на производството на цигарени гилзи, гласувана от парламента миналата седмица, застрашава непосредствено работните места на 600 души. Ако проблемът не бъде решен още тази седмица, синдикатите ще организират протест в столицата с искане за вето, предупреди в "Преди всички" председателят на КТ "Подкрепа" в Пловдив Атанас Кръстев. Насроченият за днес протест е бил отменен след уверения от президентството и правителството, че спорните поправки ще бъдат върнати.

Атанас Кръстев: С тази поправка много хора остават без работа. Няма държава в Европейския съюз, където точно това производство е забранено. Започнаха обаждания от застрашени хора. Чакаме тази седмица проблемът да бъде решен, ако това не стане, ще възобновим протеста.

Около 600 работници ще бъдат засегнати само в производството. Производството на тези гилзи представлява едва 0,3 процента от производството на цигари. И не мога да приема, че ще ощети българската държава. Това не е стока, с която може да се спекулира. Тя става цигара едва като се напълни с тютюн. 

В ефира на "Хоризонт" Кръстев влезе в остър спор с депутата от ГЕРБ Емил Димитров.

Емил Димитров: Аз не съм против производството, внесъл съм предложението за продажбата на вътрешния пазар, а за забрана на производство е внесен от колега от опозицията. (Камен Костадинов б.р.) Започнаха да се създават малки манифактури, слага се нов продукт в стари кутии – никой не знае какво има вътре. Освен това има загуба от акциз.
 
Нека депутатите приемат закон за лобизма, за да не се променят закони заради частни интереси
, призова Кръстев. Димитров отрече обвиненията в лобизъм и затвори телефона.

По публикацията работи: "Преди всички"
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени