Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Св. Терзиев: Може би ОЛАФ е станала по-предпазлива

Снимка: Архив

Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ представи в Брюксел годишния си доклад за злоупотребите, извършени с пари от еврофондовете през миналата година. В него, за първи път от 2008 година насам, няма да прочетем, че България е страната, в която се водят най-голям брой разследвания за нередности и измами. Причината обаче не е, че злоупотребите с евросредства у нас са преустановени. ОЛАФ за първи път представя годишен доклад, в който няма нито статистически данни за отделните държави, нито за допуснатите от тях нередности по сектори. Това е защото службата преминава през процес на реформи и вече организира разследванията си по различен начин. 

Журналистът Светослав Терзиев коментира, че ОЛАФ вероятно е подложена на натиск от страните-членки. Информацията, която даваше досега, беше по-прозрачна. Но интересното е друго. Може би ОЛАФ е станала по-предпазлива. Специално по отношение на България си спомняте, че имаше много подвеждащи сигнали. Ние се нареждахме на първо място в ЕС по сигнали за злоупотреби, подадени от самата администрация, главно в сферата на земеделските фондове. И вече можем да си отговорим защо. Имахме една служителка, която се престараваше и в крайна сметка се оказа, че тя беше фалшива служителка. Става дума за Калина Илиева.

Според журналиста ОЛАФ дълго време си поставяше въпроса и дори отправи упреци към съдебната система в България за това, че не е ефективна в казусите за злоупотреби с европари. Ясно е, че няма желание да се решават такива казуси и трябва много силен натиск, за да стане това.

Чуйте коментара на Светослав Терзиев в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени