Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бившият изпълнителен директор на "Барклис" е подал оставка, за да запази репутацията на банката

Боб Дайъмънд
Снимка: ЕПА / БГНЕС

Боб Дайъмънд, който вчера подаде оставка като изпълнителен директор на "Барклис", определи като осъдително поведението на хората, отговорни за опитите на банката да влияе върху междубанковите лихвени проценти. Пред британски депутати той заяви, че е открил истинския обхват на действията им едва през настоящия месец.

Дайъмънд обясни, че обича "Барклис" и е подал оставка, за да запази репутацията й.

Това поведение е осъдително и погрешно. Съжалявам, разочарован съм и също така съм разгневен. Няма никакво извинение за поведението, демонстрирано чрез тези действия. Представлявам много хора в "Барклис", които са наистина гневни заради това. Едно от големите ми притеснения е, че това е било грешно и не ме прави щастлив, но ние вложихме всички ресурси, които можехме, за да гарантираме, че ще се справим с хората с подобно поведение, каза той пред депутати, които го разпитват за това кой, какво и кога е знаел за лихвения скандал.

Бившият изпълнителен директор защити действията на банката по отношение на лихвените измами, когато тя за първи път ги открива. Веднага щом идентифицирахме (проблема) преди три години... казахме - "нека да стигнем до дъното на това", каза Дайъмънд.

По думите му регулаторните агенции, които са били уведомени, включително британската Служба за финансов надзор и американските власти, са приветствали съдействието на банката. Според него това не е ясно на широката общественост.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени