Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Палестина иска международна комисия да разследва смъртта на Арафат

Снимка: ЕПА / БГНЕС
Струва ми се, че в случая става дума много повече за политически въпрос отколкото за истинско търсене на истината около смъртта на Ясер Арафат. Да се избере точно настоящия момент, за да се подхване отново една такава тема за отравянето или отстраняването на палестинския водач, е свързано и с това, че нашето ръководство в момента се готви през септември отново да се обърне към Общото събрание на ООН, за да поиска Палестина да бъде приета ако не за друго, то за държава, не-членка на ООН. Подборът на настоящия момент не е съвсем без значение. Това заяви в предаването "Събота 150" посланикът на Палестина у нас Ахмед ал Мадбух.

През 2004 г. съпругата на Арафат отказа съгласие за извършване на аутопсия. На 17 ноември 2004 г. френското правителство отрече смъртта на Арафат да е причинена от отравяне. Сега, след като беше оповестено, че са открити следи от полоний, палестинското ръководство даде съгласие за ексхумация, припомни посланикът.

Поискахме да бъде сформирана международна комисия, която да работи по установяване на истината за смъртта на Ясер Арафат. Една местна комисия не би успяла да свърши както трябва работата си, защото установяването на наличие на радиоактивен полиний би имало своите усложнения не само в палестинския, но и в международен мащаб по отношение на отношенията с Израел, а и в по-широки мащаби, коментира Н.Пр. Ахмед ал Мадбух.

Според дипломата, месеци преди смъртта на Арафат тогавашните американски и израелски лидери са правили изявления за негов скорошен край: Има изявление на Ариел Шарон и на Джордж Буш-младши от юни 2004 г., че до края на същата година Арафат ще изчезне от политическата сцена.

По думите на посланика, аутопсия на тялото на Арафат иска не само неговата съпруга, но и целият палестински народ.

Според израелския политолог Йоски Мекербърг, подозренията за смъртта на Арафат не трябва да бъдат хвърляни само върху Израел:

Сигурен съм, че веднага хората ще посочат като виновник Израел, но в същото време честно казано нямам представа дали това е вярно. Ако една аутопсия докаже, че Арафат наистина е отровен, трябва да се анализира цял списък с потенциални негови врагове. Така ще се отвори цяло ново разследване и нито една възможност не трябва да се изключва. Всеки, който е бил на власт толкова дълго време, има много врагове. Разбира се, Арафат нямаше много приятели в Израел, той обаче имаше врагове и във Фатах и в ООП, както и в много държави в арабския свят.

Интервютата чуйте в звуковите файлове.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна