Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Атанасов: Незаконно е допълнителното мотивиране на ВСС по отстраняването на съдия Тодорова

Снимка: БГНЕС

Днес от Сдружението "България на гражданите" организират дискусия за реформата в областта на правосъдието и вътрешния ред в България. Един от участниците в дискусията, юристът Георги Атанасов, изказа становището си по повод заседанието на ВСС в предаването "Преди всички".

Скандалът е чутовен. Отчаяни действия на лица, които са загубили ориентация, е заседанието на ВСС, свикано днес. Незаконно е допълнителното мотивиране на ВСС по отстраняването на съдия Тодорова, заяви Атанасов.

Според мен в събота и неделя не са имали достатъчно експертно време, за да могат да се разберат с лицата, които мотивират подобни действия, какво точно може да се направи и къде в рамките на закона да бъде направено подобно нещо. От разпространената информация от министър Ковачева разбирам, че ВСС се свиква с една единствена цел - да се домотивира дисциплинарното уволнение на съдия Тодорова, като това ще бъде направено или чрез тълкуване на решението на ВСС, или чрез публично оповестяване на факти и обстоятелства, които не са били събрани по предвидения от закона ред в хода на дисциплинарното производство. И двете възможности са абсолютно изключени по закон. Всякакви внушения в последните два дни, че става дума за флагрантен акт на отказ от правосъдие, са неща, които стоят извън предложението, извън предмета на спор в това дисциплинарно производство, поради което не могат да бъдат обсъждани, изтъкна Атанасов.

Чуйте цялото интервю с Георги Атанасов в звуковия файл.  

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна