Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Михаил Миков: Проблемите не се решават, а се задълбочават

Снимка: БГНЕС
Проблемите не само, че не се решават, а се задълбочават. Не случайно ЕК този път дава един по-дълъг срок - за разлика от Румъния – срок, през който да се решават проблемите, а следващата оценка ще бъде в разговор с друго правителство и друго мнозинство. Това коментира в предаването "Нещо повече" Михаил Миков от Коалиция за България.

За първи път на шестата година от членството ни се появи една констатация за липса на насока на политиката, което възпира напредъка. Тази политическа констатация в себе си съдържа много тежка оценка. По отношение на независимостта на съдебната власт – в доклада има доста послания, които трябва да бъдат четени внимателно. Все още стоят открити въпроси относно независимостта на съдебната власт. /.../ Въпросите на организираната престъпност и корупцията – оценките, които се дават в доклада, не показват необходимия напредък. Но най-важното – докладът практически става безсрочен и отива отвъд мандата на този кабинет. Очевидно Брюксел по темата ще разговаря с друго правителство и друго парламентарно мнозинство през декември 2013 г.

Шенгенският процес, който трябва да се развие в Брюксел през септември, е поставен под въпрос, изтъкна още Миков. Той смята, че рисковете за пълноправното членство в Шенген все повече се увеличават както от тежките констатации в доклада, така и от това, което се случи вчера в Бургас и реакцията на властите.

Може би ще е добре премиерът Борисов да прочете констатациите в доклада от 2009 г., за да се види как тези 3 години са изтекли между пръстите или по скоро са изтекли в пиар, отколкото в реални действия, коментира Миков и не скри, че и по време на управлението на тройната коалиция е имало нерешени въпроси, но поне е имало посока на решаване.

Михаил Миков смята, че и други партии, освен БСП и ДПС, ще подкрепят вота на недоверие.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени