Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Томова: В началото вредите от преместването на администрации ще бъдат повече от ползите

Снимка: БГНЕС
От административна реформа има нужда, но това, което в момента се предприема, е една мярка, която въпреки че се разполага в рамките на някакво разбиране за административна реформа, всъщност едва ли е крачка в постигане на каквото и да било подобряване на административната дейност - това е големият проблем. Това коментира в предаването "12+3" доц. Татяна Томова, ръководител на Катедра "Публична администрация" в СУ "Св. Климент Охридски".

Всъщност административната реформа отдавна тече. Друг е въпросът докъде е стигнала и дали не сме в момент, в който всъщност е необходимо да се преформулират целите й – такива, каквито са заложени в края на 90-те години.

Говори се за децентрализация на администрацията, всъщност става дума за преместване на структури, което не предполага каквото и да било подобряване на административните дейности. Аргументите, с които правителството обосновава необходимостта от тази децентрализация, са свързани с необходимостта да се създадат работни места в регионите, да се оживят някои градове, обаче това не са цели на самата административна реформа. Това са по-скоро някакви допълнителни ефекти, които се постигат, но не се поставя главният въпрос – ако тези структури отидат там, накъдето са тръгнали, с какво това ще подобри тяхната дейност
, коментира тя.

Администрацията гарантира някаква приемственост и някаква стабилност в управлението, подчерта още Томова и посочи, че в изказванията и аргументите на правителството прозира подценяване на административната функция. Според нея в условия на криза, когато всекидневно се случват много предизвикателства, такива резки движения крият рискове в себе си.

Виждам едно движение, което всъщност ще съсредоточи доста обществено напрежение, ще съсредоточи доста обществена енергия, но всъщност какво толкова ще се постигне, за мен остава неясно. Даже си мисля, че в началото по-скоро вредите ще бъдат повече, отколкото ползите. Може би в някаква дългосрочна перспектива това ще доведе до ползи за градовете, в които ще отидат тези административни структури, но в началото ще има объркване на административните дейности. Това ще опорочи действието, то вече изглежда опорочено. Това ще опорочи реформата, категорична е доц. Томова.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна