Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Завършва мисията на Европейската тройка в Кипър

Снимка: Архив

Завършва мисията на Европейската тройка (МВФ,ЕЦБ и ЕК) в Кипър за определяне на условията за отпускане на европейската финансова помощ за страната. Предложенията за оздравяване на кипърската икономика чрез съкращаване на разходите в социалната сфера бяха коментирани като “най-кошмарните” сценарии.

На масата на преговорите бяха сложени орязване на заплатите в публичния сектор с 15% за 3 години, 10% съкращение на пенсии и обезщетения, премахване на 13-ата заплата за 2012 г., неизплащане на инфлационната индексация на заплатите, увеличаване на възрастта за пенсиониране. Пакетът предизвика остра реакция от социалния министър Сотирула Хараламбус, според която трябва да се обсъждат мерки за повишаване на приходите, а не за намаляване на заплатите.

След среща с тройката синдикатите заявиха, че подобни мерки ще вкарат Кипър в порочен кръг на рецесия. Президентът Димитрис Христофиас призова Тройката да следва решенията на последния Европейски съвет за консолидация, развитие и социално сближаване, а не да създава повече проблеми на кипърската икономика.

Колко дълбоко ще се бръкне в джоба на гражданите, ще зависи от окончателната преценка за капиталовите нужди на банките. Според Тройката подкрепата за банковия сектор ще окаже значителна тежест върху публичните финанси. По нейните оценки следващите години в страната ще са много трудни, рецесията ще се задълбочава и дупката в бюджета за 2012 - 2013 г. ще стигне около 1 млрд. евро. 

Дебатът ще продължи на заключителната среща днес с министрите на финансите, на труда и социалното осигуряване и на икономиката. Правителственият говорител Стефанос Стефану призова за търпение до приключване на преговорите и финализиране условията на меморандума. Очаква се това да стане през септември или октомври.

 

По публикацията работи: Бранислава Бобанац – кор. на БНР в Никозия

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна