Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кирил Вътев: Ниските цени водят до ниски доходи и съкращения на хора

Снимка: БГНЕС

Преработвателите работят, за да си обслужват кредитите и да си поддържат персонала, а вече и това не могат да правят. Затова масово в бранша текат съкращения и занижаване на доходи, защото в противен случай фирмите фалират, а вече има и такива. Това коментира в предаването "Преди всички" Кирил Вътев – председател на Асоциацията на месопреработвателите.

Цените на месото нараснаха много осезаемо миналата година. През цялата година те нараснаха с над 14%, а цените на крайните продукти се увеличиха само с 2%, а месото е основна съставна част в цената на месните продукти, колкото и да се говорят някакви легенди за не знам какви магии в месните продукти.

Относно поскъпването на храните, Вътев коментира: Няма как когато поскъпнаха горивата, когато електроенергията поскъпна, когато поскъпват и фуражите – това са обективни компоненти в цената на един продукт и няма как те да не се отразят.

Той отбеляза, че във всички европейски страни промишлената електроенергия е значително по-евтина от битовата, защото това рефлектира върху цената на продуктите.

В по-голямата част от ЕС ДДС за храните е до 10%, а в някои страни дори е 0, подчерта още Вътев и добави, че са малко страните, в които ставката е една и за останалите промишлени стоки. Това, според него, е другата причина, която държи цената на храните в България висока. Той очаква да се преосмисли тази тема.

Не виждам много други възможности – какви фокуси биха могли да се направят, за да не се повишават цените. Всички се радваме, когато има ниски цени, но нека не забравяме, че когато в търговска мрежа цените падат, както сега статистиката отчита, че цените на храните са паднали с 2,5%, причината е в свитото потребление и за да могат да поддържат работни места и да могат да си обслужват кредитите, абсолютно всички се лишават дори от оставащите минимални проценти печалба, отказват се от развитие, от внедряване на нови технологии и от всичко онова, което е нормално да прави една фирма, за да се развива. Ниските цени на пазара водят до ниски доходи и съкращения на хора.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна