Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Владимир Градев: Няма хлад в отношенията между Ватикана и България

Снимка: БГНЕС

Скандалът с отказания агреман на сина на музиканта Кирил Маричков за посланик на страната във Ватикана е преекспониран. Това заяви в "Преди всички"  проф. Владимир Градев - бивш дипломатически представител при Светия престол.

Кандидатурата на Маричков се оказа проблемна след съмнения за ценза му и дипломатическия му опит и заради хомосексуална сцена в негов роман. Италиански медии написаха, че в двустранните отношения е настъпил хлад.

Валентин Божилов, който също е бил наш посланик във Ватикана, заяви, че Светият престол не е длъжен да обяснява защо отказва агреман.

Журналистът Тони Николов посочи, че това не е единственият случай на недадени агремани. Франция и САЩ също са имали такъв проблем скоро. Основното изискване за посланик във Ватикана според Тони Николов е кандидатът да бъде практикуващ християнин с определени ценности. Според материали в пресата Маричков е поискал предварителна среща с представители на Ватикана и е подарил романа си. Подаръкът е затворил пътя му към тази работа.
За момента България няма проблем - тя се представлява пред Светия престол от управляващия посолството, а посолството се управлява от кадровия дипломат Стефан Бончев. Той организационно се справя добре, смята Николов.

Интервютата на Силвия Великова с проф. Владимир Градев, Валентин Божилов и Тони Николов можете да чуете от звуковите файлове.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна