Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Михаил Иванов: Комисията по досиетата работи като архивна институция - това е проблем

Снимка: БГНЕС

Комисията по досиетата трябва да бъде подкрепена за разкритията, които направи за бившите сътрудници на Държавна сигурност, каза в предаването "Неделя 150" доц. Михаил Иванов, изследовател и преподавател в НБУ. По думите му, Комисията е направила много за подредбата на хранилищата.

Комисията бе замислена и се направи като архивна институция – това е проблем. Много е трудно да се разграничи кои са документите на ДС. Това е така, защото тя много малък период е работила самостоятелно, за разлика от КГБ и ЩАЗИ. Необходими са законодателни промени, каза Михаил Иванов.

По думите на Михаил Иванов има проблеми с доставянето на архивните единици. Друг проблем е, задраскването на имената на така наречените "трети лица". Задрасквате се поголовно имена, каза Иванов и зададе риторичния въпрос как ще стигнем до истината. Михаил Иванов каза, че за това не обвинява Комисията по досиетата, а законодателната рамка. В предаването "Неделя 150" той предложи архивът на МВР да се предава на Държавната комисия "Архиви" по давност, както е във Великобритания.

Според председателя на Комисията по досиетата Евтим Костадинов е рано да се иска по този начин да се разделят дейностите на комисията. В предаването "Неделя 150" той отчете, че до този момент Комисията е систематизирала документите, архивите от различните ведомства. Вече документите могат да се четат в специализирана читалня, каза Евтим костадинов.

Цялата дискусия чуйте в звуковия файл.

 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна