Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Радев: Натискът върху журналистите в по – малките градове е голям

Снимка: Архив

Преди десетина дни журналистът от Варна Спас Спасов, кореспондент на вестниците "Капитал" и "Дневник", много активен по темата за Морската градина, проектът за застрояване на крайбрежната й част и Общия устройствен план на Варна получи много странен подарък от Марин Митев – книгата "Изкуството на войната" с бележка на първата страница, която гласи, че този който не можеш да направиш приятел или да го победиш, по – добре не се занимавай с него. Следва послепис от М.М. "Светът е малък и не се управлява от Сингапур". Случаят със Спас Спасов предизвика реакцията на Асоциацията на европейските журналисти в България, която изрази в декларация, че е обезпокоена от натиска върху журналист от страна на икономическа групировка. В предаването "Неделя 150" Иван Радев от Асоциацията на европейските журналисти каза, че Спас Спасов трябва да подаде жалба до компетентните институции, за да се стигне до автора на посланието. Да се разследва дали това е Марин Митов, чието име се свързва с групировката ТИМ. 

Властите биха могли да започнат проверка за заплаха, но биха могли да започнат и друга проверка – за търговия с влияние и рекет на журналист. Имаме косвени доказателства, че върху част от варненските журналисти се оказва натиск. Необходима е и гражданска активност. Тя би могла да накара институциите да действат. Гражданите би трябвало да оказват натиск и върху медиите, в положителния смисъл, за да е ясно, че медиите не защитават корпоративни интереси, каза Иван Радев

По думите на Радев, голяма част от журналистите защитават интересите на своите издатели. А наблюденията му сочат, че натискът върху журналистите от по – малките градове е голям.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна