Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ахмед Башев: Искаме да се оцени ефективно ли се управляват ресурсите на дадена община

Снимка: БГНЕС

Нито една от общините не е финансово стабилна като за "отличен", даде оценка финансовият министър Симеон Дянков. Вчера той заяви, че от следващата година ще дава бонуси за финасово дисциплинарани общини и ще наказва "лошите". Според кмета на община Гърмен и заместник-председател на Националното сдружение на общините в България Ахмед Башев голяма част от методиката, която министър Дянков представя, не се одобрява от сдружението.

Например източниците на приходи и разходните отговорности зависят от държавата. С тази методика се оценява дали една община е бедна или богата. А това не зависи от нея. Ние искаме да се оцени ефективно ли се управляват ресурсите на тази община?

Според Башев тази методика трябва да се изчисти от политически моменти. Да разберем дали ще има политически бонуси? Ако се одобряват проекти само на определени общини, както се случва, ако целевите капиталови разходи се насочват към определени общини - какво се случва, попита кметът. Ние сме за откритост на средствата на общините, но и методиката да е изчистена от политики, които будят съмнение, подчерта Башев.

Чуйте мнението в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна