Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметът на Мездра: Ако концесиите се дават от държавата, част от тях трябва да постъпват по местонахождение

Снимка: БТА

Трета година технопартитата, които се провеждат на южния плаж в Слънчев бряг се превръщат в нощен кошмар за хиляди туристи и жителите на Несебър. Десетки оплаквания и жалби постъпват както на тел. 112, така и в общината, и в полицията. Институциите твърдят, че са безсилни да спрат нетърпимия звуков терор.

В репортаж на Даниела Костадинова кметът на Несебър Николай Димитров каза: Държавата трябва да предприеме нещо, общината прави проверки, имаме актове, но общината не може да предприеме нищо. В закона за туризма да се посочи кои заведения може да се затварят, защото нарушават наредбите. Плажната ивица е дадена на концесия - да се санкционира концесионерът.

Говорителката на полицията Цветелина Рандева пък уточни: Лично министър Цветан Цветанов е пратил сигнални писма до Несебоър и Созопол за преразгреждане на работното време на увеселителните заведения. Но мерки не са взети.

Иван Аспарухов - кмет на Мездра взе отношение по темата за предложенията за промени в закона за Черноморското крайбрежие. В тези промени се предвижда 50% от таксите, които се събират от наеми или концесии, да се връщат обратно в общините. Аспарухов е дългогодишен заместник-председател на Националното сдружение на общините в България. Сега не участва в управлението на сдружението. Той каза в "Преди всички", че това е постигане на една справедливост. Нормално е, ако концесиите се дават от държавата, част от тях да постъпват по местонахождение. Имаме наблюдение и за концесиите на подземните богатства. Когато се реализират и влизат средствата в министерството, те ни превеждат парите за възстановяване на инфраструктурата. Както е при нас - пътната инфраструктура трябва да се възстанови. Трябваше вече да има единна методика. Сега има несправедливост - с един и същи начин на добив - има различни ставки. Един и същи материал се добива - един плаща 100 хиляди, друг - 5 хиляди. Тук има резерв. Трябва да бъде изработена методика. Това е вторична несправедливост - тя води до по-малки приходи в общините. Всеки лев, който влиза в общините, е добре дошъл.

Репортажа на Даниела Костадинова и интервюто с Иван Аспарухов можете да чуете от звуковите файлове.

 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна