Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Очаква се скоро да тръгне делото на българския капитан, арестуван в Панама

Снимка: ЕПА / БГНЕС
Добрата новина е, че правосъдието в Панама е уведомило нашия почетен консул, че ако не се намери и този път преводач, за да бъде разпитан кап. Собаджиев и да тръгне процес срещу него, тя ще бъде привикана да бъде преводач, което означава, че в най-скоро време очакваме той да бъде разпитан и делото да тръгне. Това каза председателят на Българската асоциация на морските капитани кап. Димитър Димитров в предаването "Преди всички" по повод на задържания в затвора в Панама български капитан Светлозар Собаджиев.

Той беше категоричен, че кап. Собаджиев ще бъде защитаван от адвокат. В момента той е представляван от екип от американски адвокати, заедно с техните панамски партньори. Първоначалният хонорар, който е бил поискан за започване на защитата, е бил 50 хиляди долара. Той е събран и преведен на адвокатите. За съжаление с развитието на случая те поискаха сума два пъти по-голяма от тази и в момента при всички усилия, които полагат приятелите му и семейството, тази сума е непосилна засега и затова сме организирали дарителската кампания, обясни кап. Димитров и допълни, че всеки може да дари според възможностите си, за да може българският капитан да се яви със защита в съда.

Дъщерята на кап. Собаджиев Лора обясни, че състоянието му е тежко, а нужните му лекарства му ги предоставя почетният ни консул в Панама. Искрено се надявам и вярвам, че ще има по-бързо развитие, заяви тя.

Разказите на кап. Димитър Димитров и Лора Собаджиева чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна