Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Влагат над 43 млн. лв. за изграждането на депо за отпадъци за област Плевен

Снимка: imagesfrombulgaria.com

Над 43 милиона лева ще бъдат вложени за изграждането на регионална система за управление на отпадъци в общините Никопол, Свищов, Белене, Левски и Павликени. Екоминистърът Нона Караджова и кметът на община Никопол, която е избрана за водеща по проекта подписаха договор за предоставяне на безвъзмездната финансова помощ.

Основната част от средствата са от европейският фонд за регионално развитие на ЕС. Републиканският бюджет ще подпомогне изграждането на депото с над 6 млн. лв. С реализацията на проекта се цели намаляване на замърсяването на околната среда и изграждането на ефективна система за съвременно управление на отпадъците, обяснява кметът на Никопол Емил Бебенов:

Може да кажем, че с изграждането на регионалното депо ние фактически откликваме на европейските изисквания за една по-чиста община.

Идеята за изграждане на регионално депо е на повече от 8 години, но до този момент нито една от 5-те общини не можеше да осигури финансирането. Депото трябва да бъде готово до края на 2014 година.

По публикацията работи: Цецка Николова - кор. на БНР в Плевен
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна