Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Инж. Пламен Поюков: Цената на дървата за огрев се вдига спекулативно

Снимка: БГНЕС

В момента Държавно ловно стопанство "Дикчан" в Сатовча продава иглолистни дърва на 22,50 лв. без ДДС и широколистни дърва на 35 лв. без ДДС за кубик. Оттам нататък хората трябва да калкулират и цената на транспорта - там ние не можем да влияем, тъй като той е с частни фирми и всеки самостоятелно се договаря за количествата и цената на курса. Това каза в предаването "12+3" директорът на стопанството инж. Пламен Поюков. Той подчерта, че ако транспортната услуга е на нормална цена, за иглолистните дърва от 22,50 лв. за кубик хората не би трябвало да заплатят повече от 40-45 лв.

Може би ще дойде време, когато ще извършваме и транспортната услуга, за да можем да формираме крайна цена и да не може по такъв спекулативен начин да покачват цената, каза Поюков.

По думите му, местното население може да ползва и друга привилегия, като намери начин самó да си добива дърва за огрев – там тарифите са изключително ниски - иглолистните дърва са по 5 лв. за кубик, а широколистните са по 10 лв. Тези дърва може да са само за собствени нужди, хората нямат право да ги продават, уточни той. 

Поюков увери, че са осигурени достатъчни количества дърва спрямо използваните количества през миналите години.

Проверка на кореспондента на БНР Страшимир Марчев в складове в Сатовча показа, че дървата за огрев са на непоносимо високи цени – от 65 лв. за кубик нагоре. Марчев очаква да се повтори кризата с дървата за огрев от миналата година. По негова информация, в двата гръцки града Серес и Драма съществуват огромни складове с българска дървесина и те дори продължават да се пълнят. Част от тях се пускат на пазара в Северна Гърция, друга част заминават за Турция. Огромно количество дървесина напуска пределите на страната и това пряко влияе както върху цената, така и върху наближаващата криза с дърва за огрев в България, предупреди той.

Още по темата чуйте в звуковите файлове.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна