Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кой да получи парите за безопасността на неохраняемите плажове

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Димитър Атанасов, депутат от ГЕРБ и Стилиян Железов, заместник-кмет на община Балчик, коментираха в "Преди всички" идеята за осигуряване на безопасността на неохраняемите плажове чрез преразпределение на приходите от охраняемите. Според внесените в парламента проектопредложения, 20% от приходите от концесии на плажовете трябва да бъдат дадени на областните управители на Варна, Бургас и Добрич за осигуряване на спасители и медицинско обслужване на част от местата без охрана.

Около 40 плажа са неохраняеми, никой не ги е взел под наем или на концесия за разлика от останалите 150 плажа. Приходите от 60 плажа са близо 12 милиона лева. Досегашното разпределение на тези средства е 50 процента в републиканския бюджет, другата половина – за съответните общини. Идеята е 20 процента от парите за общините да са на разпореждане на областните управители, които да осигурят безопасността на плажовете. Например, Несебър получава милион и половина от средствата, но там всички плажове са дадени на концесия и няма къде да вложат парите, каза Атанасов. 

Стилиян Железов каза, че не е съгласен с подобни планове. Искаме да разполагаме с тези средства. Централният плаж на Балчик закъсня с концесията и общината се грижеше за безопасността и чистотата, припомни Железов. 

Атанасов уточни, че предложението за това решение е временно, докато се намерят стопани на съответните плажове. Концесионната сума не може да падне под 50 процента. Това трябва да се промени, за да можем да осигурим безопасността, допълни Атанасов

По публикацията работи: "Преди всички"
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна