Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Самуил Шейнин: Учебната година започва нормално дори в района на земетресението

Снимка: БГНЕС

Предстоящата среща на училищните директори, дни преди началото на новата учебна година, стана повод за интервю в "Преди всички" с председателя на Съюза на работодателите в системата на просветата Самуил Шейнин.

Дори в районите, пострадали от земетресението, учебната година ще започне нормално, увери Шейнин. Няма да ума ученици, които да не могат да влязат в учебните сгради и да не водят нормален учебен процес.

По въпроса за предстоящото увеличение с 30 лева на заплатите на педагогическия персонал, Шейнин изтъкна, че тези пари няма как да дойдат от бюджета на училищата. За увеличение от 1 октомври, за което настояват от синдикатите, са необходими 11 млн. лева. Предложението е 5 млн. да дойдат от Министерството на образованието, а останалите 6 да бъдат търсени от други социални партньори. Ако тези пари не бъдат осигурени, увеличението няма как да стане, увери Шейнин.

Той обясни, че работещите в образователната система настояват увеличението да стане не от началото на 2013, а още през септември или октомври. Системата е загубила доверие в правителството, че образованието е приоритет. Тази малка стъпчица - увеличение с 30 лева от 1 октомври, ще възвърне донякъде доверието на хората, че за правителството, за държавата, действително образованието е приоритет, подчерта той.

Чуйте цялото интервю със Самуил Шейнин в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна