Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕЦБ ще изкупува облигации на задлъжнели държави от еврозоната

Снимка: ЕПА / БГНЕС

ЕЦБ ще изкупува облигации на задлъжнели държави от еврозоната, но само при условие, че провеждат реформи за оздравяване на икономиките си. В противен случай подкрепата за тях ще бъде оттеглена. Това реши днес на заседанието си във Франкфурт бордът на директорите на най-важната финансова институция в ЕС.
Директорът на ЕЦБ Марио Драги удържа обещанието си. Банката ще започне да изкупува облигации на задлъжнели държави от еврозоната като Испания и Италия, но при едно условие. Правителствата на страните, които ще получат подкрепа от централната банка, трябва да са готови да задействат и помощния механизъм на европейския спасителен фонд и на европейския стабилизационен механизъм. Това означава, че за да получат помощ от общата банка, страните в нужда трябва да се съгласят да изпълняват условията за реформи и програми за спестяване, които налагат фондовете. В замяна, двата европейски фонда могат да започнат с изкупуването на облигации, като намесата на ЕЦБ на пазара е предвидена едва за по-късен, втори етап, ако първите мерки не донесат бърз успех.

Лично директорът Марио Драги обяви взетите решения на пресконференция във Франкфурт на Майн. Ако държава, получаваща помощ, спре реформите си, спира се и програмата за подпомагане, заяви той. Вероятно Международният валутен фонд ще поеме задачата на контрольор над бюджетите и програмите за реформи на държавите, получаващи помощ. Драги подчерта, че ЕЦБ ще действа при абсолютна независимост. Тя ще купува облигации в срок до три години, в рамките на които трябва да има положителни резултати за икономиката в еврозоната.

Пазарите почти не реагираха на новината.

По публикацията работи: Капка Тодорова - Берлин
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна