Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Порожанов: Има риск да загубим 100 млн. евро по програмата за селските райони

Снимка: БГНЕС

От 15 октомври до края на месец януари 2013 г. ще бъдат разплатени между 120 - 140 милиона лева по абсолютно всички схеми свързани с животоновъдството. Тези плащания са важни за фермерите заради сушата и недостатъчните количества фуражи тази година, каза в предаването "Неделя 150" изпълнителният директор на  ДФ "Земеделие" Румен Порожанов. Той допълни, че през месец декември ще бъдат разплатени всички агроекологични плащания, които са в размер на 140 млн. лева, което е два пъти повече от миналата година.

Най – големи са директните плащания, които са в размер на 500 милиона евро. Пет процента от тях отиват за животновъдитие. Останалите средства ще отидат при земеделските производители, които имат обработваеми площи. Те ще получат по 26,40 лв. за декар, каза директорът на ДФ "Земеделие".

По програмата за развитие на селските райони са договорни 58 процента, а са разплатени 40, каза Румен Порожанов. По думите му, до края  на годината трябва да се разплатят 350 милиона евро, за да не загубим средства. Според директора на ДФ "Земеделие" има риск да загубим до 100 млн. евро по оперативно програма "Развите на селските райони".

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна