Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гражданско сдружение подало сигнал до главния прокурор срещу министър Николай Младенов

Снимка: БГНЕС
Национално сдружение "Гражданско общество в България" обяви, че е подало сигнал до главния прокурор срещу министър Николай Младенов заради подозрение в нарушение на закона, докато е бил министър на отбраната. От кабинета на министъра опровергаха обвиненията, уточнявайки, че няма нищо нередно.

Председателят на Национално сдружение "Гражданско общество в България", бившият дипломат Веселин Стоянов обвини Николай Младенов в "противозаконно деяние по времето, когато Младенов е бил министър на отбраната". Като доказателство в сигнала до главния прокурор Стоянов е изпратил копие от документ на английски език от анонимен източник:

В моята пощенска кутия беше пуснато едно писмо, което е подписано от Николай Младенов като министър на отбраната. Писмото гласи: По отношение на желанието на Кралство Камбоджа за доставяне на танкове Т-55 от Република България Ви информирам, че видовете количества бронирано и авиационно оборудване, които се изискват от Кралство Камбоджа, са готови за износ и са на разположение на българската фирма "Йотов и син". При наличието на държавна фирма, министърът да сочи частна фирма, която ще изпълни тази поръчка на Кралство Камбоджа – това е много странно. Питах тук-таме и ми казаха, че сделката е за около 15 млн. долара, ако това е така, частната фирма ще получи комисионна от около 1,5 млн. долара. Другата страна е дали не се търси ликвидация на държавното дружество. Като изземат клиентите ще докарат предприятието до фалит, за да го купи някой човек на управляващите и тогава клиентите му ще бъдат отново върнати. И в двата случая това е престъпление.

Руския Т-55 е модел танк от епохата на Студената война. Той е изместен от по-нови модели в руската армия, въпреки че остава на въоръжение в страни като Китай, Сирия, Северна Корея, Куба, Виетнам и Йемен.

Стоянов заяви, че е изпратил сигнал до главния прокурор преди 2-3 седмици, но все още няма отговор от прокуратурата.

Тъй като днес Младенов е на официално посещение в Грузия, от неговия кабинет отговориха след запитването на БНР, че става въпрос за обикновено писмо за подкрепа на българска фирма, която е искала да участва в сделка с друга държава, а не представлява оферта от името на министъра. Целта на писмото била единствено да потвърди, че българската фирма притежава въпросното оборудване и че е лицензирана да извършва търговия със специална продукция. Тази фирма е участвала в тази процедура и затова е поискала такова писмо от МО, пишат още от кабинета на Младенов. Издаването на подобни писма е нещо нормално и е една от формите за подпомагане на български фирми в чужбина, които искат и правят законен бизнес с легитимни партньори.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна