Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. П. Славейков: До една година ССА ще изглежда различно

Снимка: БГНЕС

Доц. Радка Кънчева от Института по почвознание „Н. Пушкаров“ каза в "Преди всички", че тя и колегите й не са получавали заплати от месец и половина. 

Защо точно на нашия институт не е дадено – приемаме това като отношение към един от най-големите институти в страната. Въведохме т.нар. дистанционно работно място. Пари за отопление няма. Работим вкъщи, събираме се веднъж седмично по групи. МЗ се отнася към Селскостопанска академия като към доведено дете и се държи като мащеха. Едно от предложенията ни е да се започнат проекти между институтите и ще успеем да се обединим още повече.

Доц. Цветана Ковачева от Института по аграрна икономика: Един асистент получава 400 лева в началото на кариерата. В края на кариерата – 640 лева. Чувства се застаряване на персонала.

Проф. Петър Славейков, председател на ССА:

Бюджетът е намален с около пет милиона в сравнение с миналата година. Заплати в Академията не са вдигани от 2008 година. А парите са били с 10 милиона повече. За тези два месеца, откакто съм начело, трябваше да бъдат набелязани слабите места. Установи се безразборно харчене на средства по всички направления. Пропуснатите ползи само по един договор, например, са по 1 млн. на година.

На въпрос дали са стигнали до прокуратурата констатираните нарушения, проф. Славейков отговори: Естествено, защото има доста хора, които се изявяват по медиите, а трябва да знаят и хората в Академията какво се прави.  Запознах профсъюзите с един такъв договор и те останаха много учудени. Искам да има прозрачност. Хората да знаят.

Ще работим и за увеличаване на бюджета на ССА.

Първата стъпка е подобряване на финансовото състояние. Втората – оптимизация на разходите, третата – повишаване на приходите. Не мога да поема ангажимент да реша проблемите за два месеца, но до година Селскостопанската академия ще изглежда по различен начин. Надявам се на подкрепата на колегите, каза още проф. Славейков.

Интервютата на Веселина Миланова с доц. Радка Кънчева, доц. Цветана Ковачева и проф. Петър Славейков можете да чуете в звуковите файлове.

По публикацията работи: "Преди всички"
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна