Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

РИА "Новости": НЕК може да фалира заради иска от 1 млрд. евро за АЕЦ "Белене"

Снимка: Таня Харизанова

Искът от 1 милиард евро заради отказа на България от АЕЦ „Белене” може да доведе до фалита на българската Национална електрическа компания, твърди анонимен източник от руската атомна индустрия, цитиран от РИА "Новости".

Делото срещу НЕК e заведено от руската компания „Атомстройекспорт” в Арбитражния съд в Париж и преди дни искът беше увеличен от 53 милиона евро на 1 милиард евро. Според руската компания тази сума включва стойността на извършените досега работи, както и цената на поръчаното от България оборудване с дълъг цикъл на производство. Именно затова източникът от руската атомна индустрия смята, че съдебната процедура може да доведе до фалита на българската НЕК, тъй като в иска става дума за реално изразходвани средства.

Ако НЕК не може да плати този дълг, „Росатом” е готов да приеме като компенсация нейни активи, смята източникът. Според него българското правителство отдавна е знаело за възможността да възникнат подобни проблеми и би могло да ги предотврати.

По думите на източника, последните заявления от българска страна показват, че България реагира преди всичко на публикации в пресата, а не на реалната ситуация.

По публикацията работи: Васко Михайлов - кор. на БНР в Москва
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна