Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Конференция в Несебър: "Безопасност на пътното движение"

Снимка: БГНЕС

В Несебър се провежда национална конференция по пътищата с международно участие с водеща тема "Безопасност на пътното движение". Обсъждат се положителни практики, които правят пътищата ни по-безопасни. Инж. Лазар Лазаров - председател на УС на Пътната агенция каза в предаването "Преди всички": Годишно милион и половина души се разделят с живота си в пътно-транспортни посещения в света, а повече от 50 милиона получават трайни увреждания.

Първият основен критерий за безопасността на пътната инфраструктура е да има безконфликтно преминаване, т.е. да няма кръстовища по високоскоростни пътища на едно ниво, да бъдат изнесени транзитните потоци на превозните средства извън населените места, да бъде осигурена максимална видимост. Акцентираме върху сцеплението на пътя и върху новия вид маркировки.

Автомагистралата е най-безопасният път. Въпреки учвеличението на максималната скорост по магистралите - пътните произшествия там са намалели за тази година, каза още инж. Лазар Лазаров.

В Бургас започва делото за катастрофата на магистрала "Тракия". През юни миналата година автобус по линията София-Бургас се обърна на магистралата и се запали, загинаха 9 души. Пред съда застават шофьорът на автобуса, собственикът на фирмата-превозвач и ръководителят на транспортния отдел в нея. Инж. Лазаров заяви, че версията за дупка на пътя като причина за трагедията е била напълно отхвърлена.

Цялото интервю на Таня Милушева можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна