Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Веско Ешкенази с пореден компактдиск на европейския музикален пазар

Веско Ешкенази и оркестрантите от Концертгебау по време на записите в Харлем, Северна Холандия
Снимка: Concertgebouw Chamber Orchestra

Цигуларят Веско Ешкенази, концертмайстор на Кралския Концертгебау оркестър - Амстердам, зарадва многобройните си почитатели с нов компактдиск, в който са включени концерти от Йохан Себастиан Бах. Партньори на Веско са цигуларят Тиерд Топ, обоистът Алексей Огринчук и музикантите от Камерния оркестър Концертгебау, които по този начин отбелязват 25-годишнината от създаването на състава.

Записите са направени от компанията PentaTone в стара църква в Харлем, Северна Холандия, през месец май. Още тогава Веско Ешкенази, който е носител на приза "Музикант на годината" 2010 в националното допитване на "Алегро виваче", обеща лично да представи готовия компактдиск първо в предаването на "Хоризонт" и сега спазва това обещание.

Наистина съм доволен, защото за първи път имам усещането, че искам да си чуя диска няколко пъти, което обикновено не се случва, обикновено съм много критичен. Това, което моментно сме хванали като настроение точно за композитор като Бах, на мен лично много ми допада - сподели цигуларят.

Чуйте интервюто на Татяна Иванова с Веско Ешкенази и запис от новия му компактдиск.

По публикацията работи: Алегро виваче

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени