Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ю. Методиева: Антидемократичната идеология много прилича на правилна

Снимка: БГНЕС

Юлияна Методиева, сп. „Обектив“ и Българския хелзинкски комитет, коментира в "От петък до петък" делото в Пазарджик с обвинения за проповядване на радикален ислям и казуса "Опиц".

Това беше първото заседание. По същество обвиняемите не се признаха за виновни и ще бъдат разпитвани, както и свидетелите. Един от адвокатите е известният Хари Харалампиев.

Впечатленията, които остави процесът, са много особени. Четенето на обвинителния акт от 60 страници беше доста продължително. Навън бяха представители на повечето имами и техните последователи. Бяха много притеснени. Като правозащитник се опитах да говоря с тях, но напрежението не можеше да бъде преодоляно, защото за тях бях представител на другия етнос и на другата вяра. Усещането беше тягостно. Такова недоверие не си спомням от митингите на турците с искане да се върнат имената им.

Антидемократичната идеология много прилича на правилна идеология. Има различни мнения, стига само хората да не призовават към насилие. Светът е плуралистичен.

В случая "Опиц" групите, които го защитават, сякаш подцениха това, че е заложен човешки живот. Учудващо е, че толкова фенове излязоха в пространството.

Цялото интервю на К. Лещанска с Ю. Методиева чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна