Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Белгия оспорват независимостта на експертна група заради българско участие

Снимка: euobserver.com

Заради българско участие медиите в Белгия поставят под въпрос независимостта на международната експертна група, която трябва да се произнесе за откритите неотдавна пукнатини по обвивката на един от ядрените реактори в страната - "Дул-3". Той е вторият реактор, по който бяха установени микропукнатини през последните месеци, и властите в Белгия поканиха международни експерти, които трябва да преценят дали се налага реакторът да бъде спрян окончателно.

Международната експертна група включва общо шестима специалисти – по един от Съединените щати, Германия, Великобритания, Франция, Финландия и България - в лицето на професор Стефан Воденичаров, директор на Института по металознание към БАН.

В обширен редакционен коментар днес франкофонската обществена радио-телевизионна кампания РТБФ припомня, че той е подкрепял рестартирането на два от вече спрените реактори в „Козлодуй”, че е оглавявал Комитета за защита на централата и неотдавна при дискусиите дали България да се откаже от изграждането на нова ядрена мощност се е обявил твърдо „за” по-нататъшното развитие на ядрената енергетика у нас.

Всичко това може да повдигне въпроса за евентуален конфликт на интереси, както и да постави под съмнение независимостта на международните експерти, гласи излъчения по РТБФ коментар. В него се твърди още, че и други участници в експертната група са се обявявали "за" ядрената енергетика, но по-общо, и без да се ангажират със защитата на конкретна ядрена централа – безопасна или не.

Още преди две седмици, когато белгийската Федерална агенция за ядрен контрол обяви официално имената на участниците в тази международна експертна група, от програма „Хоризонт” бе направен опит за връзка с професор Стефан Воденичаров. От кабинета му в София обаче отговаряха, че той е в командировка в друга държава и категорично отрекоха да се намира в Белгия във връзка с тази мисия.

По публикацията работи: Диана Чепишева - кор. на БНР в Брюксел
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна