Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трайчо Трайков: Има връзка между появяването на "Глобал пауър" и иска на руската страна

Трайков: В проекта "Белене" са извършени много неща, които пораждат много въпроси
Снимка: БГНЕС

Акционерите в "Шах Дениз" са тези, които притежават газа. С тях в началото на тази година обсъждахме алтернатива на "Набуко", която щеше да се реализира по-бързо и по-евтино. Не знам дали това все още е на масата за обсъждане. За всеки случай за "Набуко", като проекта в първоначалния му вид, от Каспийско море до Централна Европа, спря да се говори в непосредствено бъдеще. Вместо това се говори за "Набуко-Запад" и "Танап". Това каза бившият министър на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков в предаването "12+3".

В проекта "Белене" са извършени много неща, които пораждат много въпроси – от подписването на споразумението през 2006 година с допълнителните споразумения, с които се поръчва оборудване с дълъг цикъл на производство, преди да имаме договори и цена за тях, през споразумението, с което се продава старият реактор за много малки пари и НЕК така и не получава всички пари за него. Има много неща, които тази Комисия може да установи. По времето, когато аз бях министър, не са се подписвали документи за нови плащания по проекта "Белене" с изключение на едни 7-8 млн., които бяха за консервиране на площадката, за да не се компрометира вече изграденото. Споразумение 5 беше за около 670 млн. евро. Това е подписано през 2008 година и то е коренът на всичките ни проблеми, защото фактурите, които валят в НЕК и които не плаща са именно по това споразумение. Това е голямата сума, която ангажира НЕК без да има окончателен договор за изпълнение, доставка и строителство, обясни Трайков.

Аз ще съдействам с удоволствие и на парламентарната комисия, и на правителството, ако има нужда. В крайна сметка с повечето хора в правителството и комисията сме били съмишленици. Всъщност това, което не позволяваше да се спре проекта по-рано беше фактът, че нямаше такова решение на най-високо равнище. В началото на 2011 година, когато разговаряхме интензивно за замразяване на проекта до края на работата на консултанта тогавашният директор на НЕК, въпреки моите разпоредби, подписа споразумение точно в обратния смисъл, подчерта бившият министър.

По отношение на американския инвеститор за АЕЦ "Белене" Трайков обясни, че е имал среща с представители на тези интереси в началото на тази година и не е имало нищо, което да свидетелства, че те са сериозен инвеститор: Тогава ги насочих към консултанта, тъй като една от задачите на консултанта беше управляване на процес по подбор проверка, преглед и договаряне с потенциални инвеститори. Консултантът обаче не е получи възможност да върши работата си, така че не мисля, че и те са стигнали до някакви по-конкретни разговори.

Трайков обясни, че според него има координация между появяването на "Глобал пауър" и иска на руската страна от 1 млрд. евро: Абсолютно несериозно е една офшорка да дойде при министъра и той да я заведе в парламента.

По отношение на оттеглянето на RWE от България той коментира: Когато станах министър, структурата за финансиране на АЕЦ "Белене" условно беше 49% за RWE, 51% - НЕК, само че срещу този ангажимент на RWE не стоеше абсолютно нищо. Те бяха стратегически инвеститор само според вестникарските заглавия. На практика те не бяха сложили 1 евро гаранция, което да загубят, ако се оттеглят от проекта. Въпреки това бяха подходили достатъчно сериозно по отношение на проектодоговора за изпълнение, доставка и строителство. Бяха предложили свой вариант още при предишното правителство и от тяхното предложение беше прието твърде малко, т.е. те не бяха доволни от варианта за договор, който беше предложен от "Атомстройекспорт", а освен това българската страна не беше показала по никакъв начин откъде смята да осигури своите 51% от финансирането. Тези две причини доведоха до оттеглянето на RWE.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени