Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мартин Димитров: Вероятно след изборите ще се наложи актуализация на бюджета

Снимка: Архив
В бюджета за 2013 година виждам опасност в две посоки. От една страна са надценени приходите, особено в частта ДДС, а от друга страна подценени разходите. Комбинацията от двете води до сериозни рискове. Освен това и международната конюнктура продължава да бъде лоша. За първи път чухме световни икономисти да казват, че тази лоша конюнктура се очертава да се запази още поне няколко години и при това положение е важно да имаш поне резерви в бюджета. Заложените резерви са малки. Това каза съпредседателят на Синята коалиция Мартин Димитров в предаването "12+3".

Ако имаме късмета догодина да се изпълни растежът, българският износ да нараства, ако имаме късмет годината да е добра, този бюджет ще издържи. Ако стечението на обстоятелствата не е добро, което изглежда по-вероятно, бюджетът ще изкара до изборите, ще се изпълнят няколкото неща за увеличение на пенсиите и вероятно следващото правителство ще се наложи да го актуализира, обясни Димитров.

Това, което ме притеснява, са идеите за увеличаване на данъци и осигуровки. Това в тази ситуация, в която частният сектор е така или иначе болен, е голяма грешка. Поне нищо да не се прави там, поне да остане ситуацията такава, каквато е – да не им се пречи на тези хора, заяви депутатът.

Димитров коментира и идеята за диференцирана работна заплата: Диференцираната работна заплата няма да реши проблемите с бедността в България. Ако проблемите с бедността се решаваха с административни мерки, защото това е административна мярка, можеха да се решат за няколко часа. Ако Дянков е генератор на тази идея, го призовавам да се откаже от нея, тъй като няма никакъв смисъл от подобен подход.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна