Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Христина Христова: Трябва да си върнем традициите на детските добавки в България

Снимка: БГНЕС

Трябва да подкрепяме този протест на майките, защото те мислят за своите деца, но са очевидно и обществено, да не кажа, държавно отговорни. За каквито и
политики да говорим, ако населението физически го няма в България, за какво въобще става дума? От 2009-а година насам драстично намалява раждаемостта в България. От 2003-а до 2009-а има една възходяща тенденция и от първи януари 2010-а вече е много надолу. За да отглежда човек, да ражда и отглежда деца, знаете, че то трябва комплекс от фактори да са налице, да има сигурност, да
има доходи, да има стандарт на живот, да се задоволяват определени потребности.
Това каза за "Хоризонт" и предаването "Нещо повече" Христина Христова, лидер на НДСВ.

Не е дилемата дали на майките, или на пенсионерите. Например, за нашата кампания-подписка, за която трябват около 148-150 милиона още допълнително, само на МВР бюджетът се увеличава с 148 милиона, и трябва да видим дали да отидат за полицията парите, или да отидат за всяко дете да има детска добавка. Преди години, когато трябваше да теглим кредит от МВФ и Световната банка ни наблюдаваше, ни притиснаха, буквално, детските добавки да станат като социална помощ, да се сложи доходна граница, да бъдат за най-бедните, така да се каже. Само че детската добавка не е социална помощ, тя е знак на държавата, тя е насърчителна мярка към семействата, които гледат деца, за разлика от тези, които не гледат деца. И сега доходната граница, навярно знаете, е 350 лева. Който ще има 358, 400 вече не може да получи добавка. И даже не става въпрос за тези 35 лева, това е следваща крачка, че те са малко парите на фона на стандарта на живот, на стандарта на цените, особено в България.

Но нека да оставим темата за размера, нека всички деца да са равни пред държавата и да получат тази детска добавка. Трябва да си върнем традициите на детските добавки в България. Трябва да бъдат за всички деца. Те не трябва да са социална помощ, защото тези родители, освен всичко - с 400, 420 и 450 лева, те са и средните данъкоплатци, които са най-съвестните, обикновено, работещи данъкоплатци. От техните пари се изплащат тези детски добавки и аз мисля, че трябва да получат. Това, че до една година нашите майки получават 90% от заплатата си като обезщетение, не трябва да се гледа като на някакъв жест от държавата. Това е за работещите жени. Средно всеки от нас се осигурява между 35 и 40 години и една година само в целия период, хайде две, нека да е при добрия вариант, когато са две деца, получават това обезщетение.

За втората година, аз бих казала така, това е заместване на доход от труд на тази жена. Тя не може да изпълнява служебни и професионални задължения, гледа си детето. Да не говорим, че това е свързано и с факта, че няма достатъчно обществени услуги. Поне минималната заплата нека да получава тази жена.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна