Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Собствениците на вендинг машини протестират пред Министерството на финансите

Снимка: БГНЕС

Собствениците на машини за кафе и храна ще протестират пред Министерството на финансите следобед. Те искат срока, в който са задължени да свържат автоматите си с Националната агенция за приходите, да бъде удължен до 31-ви март или поне до края на декември. Според наредбата на Министерството на финансите до края на октомври всички вендинг машини трябва да имат дистанционна връзка с НАП.

Пламен Спасов от Българската вендинг асоциация отбеляза, че седмица преди крайния срок все още няма изцяло работещо устройство за връзка с НАП, съобразено с техническите специфики на машините. Според Спасов въвеждането на такава връзка е прецедент в ЕС, а фискалните апарати ще увеличат чувствително разходите на собствениците на вендинг машини.

Стойко Петков, член на Управителния съвет на Българската вендинг асоциация, каза в предаването "Преди всички", че са фискализирани само 57 машини от общо около 30 000. От 1-ви ноември всички собственици на такива машини подлежат на санкции.

Още от аргументите на Ст. Петков против наредбата на Министерстото на финансите, както и информация на В. Сашева за предстоящия протест можете да чуете в звуковите файлове.   

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна