Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Олимпийските шампиони и медалисти с пожизнени пенсии

Снимка: Архив
Месечна премия от три минимални работни заплати ще получават олимпийските шампиони, прекратили активната си състезателна. Това реши парламентът, след като прие на първо четене на промени в Закона за физическото възпитание и спорта. Сребърните медалисти ще получават 90 на сто от три минимални работни заплати, а за бронзов медал премията е 80 на сто от три минимални работни заплати.

 

Председателят на Комисията по образованието, науката и въпросите на децата, младежта и спорта Огнян Стоичков посочи, че между първо и второ четене депутатите ще помислят за премиране и на треньорите.

„Сега действащият Закон за физическото възпитание и спорта предвиждаше 100 процента да се изплаща премията при златен медал, а при втори златен медал – 10 процента. Спортистите казват, че вторият медал не е спечелен с 10% от усилията. Усилията много често са дори повече. Държавата е длъжник на нашите олимпийци, а те не са чак толкова много”, добави Стоичков.

По думите му - с промените държавният бюджет няма да бъде натоварен нито със стотинка, а парите ще дойдат от Българския спортен тотализатор.

Депутатът от ПГ на ГЕРБ Йордан Андонов допълни, че промяната на закона ще получи голяма подкрепа в зала. „Правя предложение медалистите от световни първенства по футбол също да получат такава премия, за да имаме отново повод за радост и в тази област”, заяви Андонов.

Зам.-председател на ПГ на Синята коалиция Ваньо Шарков заяви от парламентарната трибуна: „Даваме си ясната сметка, че получаване на три минимални работни заплати за един олимпийски шампион е все пак някакво отношение, признак, знак за уважение. Месечната премия, която получаваха, беше твърдо закована и беше 500 лева, не беше обвързана с постъпленията на Българския спортен тотализатор”. Според него трябва да се помисли и за треньорите. „Направете дебат с тези хора. Много от тези олимпийски шампиони и медалисти стават след това треньори”, каза още Шарков. Той заяви, че напълно подкрепя промените.

В законопроекта, внесен от правителството, се определя размерът на отпусканата месечна премия на олимпийските и параолимпийски медалисти, прекратили активната си състезателна дейност.

По време на заседанието на второ четене бяха приети още промени в Закона  и законопроект за промени в Закона за физическото възпитание и спорта, според които на спортен клуб, сключил договор със спортисти в нарушение на закона, се налага имуществена санкция в размер от 1000 до 5 000 лв.

Приета беше още разпоредба за застраховане на спортисти в случаи на настъпване на събития, причиняващи увреждане на тяхно неимуществено благо или смърт, в процеса на спортно-състезателната им подготовка и участие в Олимпийски игри, световни и европейски първенства.

В законопроекта бяха направени промени при уреждането на отношенията между държава, общини и спортни федерации при стопанисването на спортната база.

 

 

По публикацията работи: БНР

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна
MüzikPsj:$e">  ʑНай-четени