Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Матанов: Последните събития показаха, че българският етнически модел практически не съществува

Снимка: БГНЕС

Процесът в Пазарджик срещу имамите, обвинени, че насаждат радикален ислям, освен демонстрации, предизвика и страхове, че би могло да се стигне до форма на радикални ислямистки действия. Доколко тези страхове са основателни - това коментираха в предаването "12+3" генерал Кирчо Киров, бивш шеф на Разузнавателната служба и проф. Христо Матанов, историк, бивш ръководител на Дирекцията по вероизповеданията.

Според ген. Киров явлението е относително чуждо за мюсюлманите, живеещи в България.

Но става дума за налагане на течения в исляма, които са не само нетрадиционни, но и са неприемани от голямата част от мюсюлманското население, което изповядва традиционния ислям. Това е не само пропаганда, но и са инвестирани големи средства. По данните, които някога, докато бях директор на Разузнаването, разполагахме, това идваше главно от Саудитска Арабия. Ние нямаме политика, която да е в състояние да предотврати дезингерацията на обществото.

Над 20 години вече ние не успяваме да уредим законодателно дейността на нашите институции, ангажирани в сектора на сигурността. Включително и в периода, в който аз ръководех Разузнаването, те работеха сами за себе си и затворено. Смятам, че в България няма сериозно, добро и задълбочено разбиране от какви специални служби се нуждае България, каза ген. Киров.

Проф. Матанов допълни, че е притеснително всичко, което цели драстична промяна в религиозната обстановка.

Но този проблем не трябва да се разглежда изолирано. Той винаги е свързан с нещо друго. Каква по-идеална среда за разпространение на тези учения от гетото. Трябва да търсим някаква социална подложка, факторите, които карат тези хора да бягат от свободата. На първо място, трябва бързо да се направят постъпки за легализиране на Висшия ислямски институт и в него да идват преподаватели, които да не са свързани нито със саудитския ислям или с някои от съседните държави.

Дезинтеграция е ключовата дума. Ние нямаме информация какво става в затворените общности. Последните събития показаха, че българският етнически модел практически не съществува. Ние се движим по минно поле и като настъпим нещо, разбираме за цялата дълбочина на проблема. Изживяваме последните гърчове на този етнически модел, заключи проф. Матанов.

В звуковия файл чуйте разговора с ген. Киров и проф. Матанов.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна