Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Семерджиев: В най-лошия вариант поскъпването на тока от юли 2013 ще е с 3 процента

Снимка: БГНЕС

Председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев заяви в предаването "Нещо повече", че бумът на изграждане на фотоволтаични централи няма как да не предизвика допълнителни разходи.

По повод на твърдението ми, че евентуално би поскъпнала крайната цена на тока, заради зелената добавка, от 1-ви юли 2013-а аргументите са свързани с наличието на много възобновяеми източници. Към 1.07.2011 имаше инсталирани 71 мегавата мощности, сега към 31.9.2012 има над 862 мегавата. Това, което мога да кажа, че дори и те да предизвикат увеличение, това не е задължително условие крайната цена да се вдига. Знаете, че ДКЕВР, следвайки принципите, че който предизвика разходи в една система, трябва да ги покрива, въведохме цената за достъп, чрез която считаме, че може да се компенсира, обясни Семерджиев.

Нашите очаквания, на базата на инсталираните мощности, са, че това би довело до не повече от 3 процента увеличение на зелената добавка и съответно на крайната цена, прогнозира Семерджиев.

Ние сме имали либерален и отворен закон по отношение на присъединяването на възобновяеми източници. Вследствие вече имаме достатъчно присъединени мощности. Така че възобновяеми източници в България имаме достатъчно, за да изпълним изискванията. Оттук нататък трябва да мислим за други проблеми. Те са колко тези източници натоварват крайния потребител? Затова приехме цената за достъп.

Чуйте разговора с Ангел Семерджиев в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна