Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Политици и експерти за втория мандат на Барак Обама

Снимка: ЕПА / БГНЕС

В предаването на "Хоризонт" "Преди всички" депутатът Михаил Миков коментира от Индианаполис изборите в САЩ:

Окончателните резултати няма да променят факта, че е избран Обама. Това е очевидно. Победата не подлежи на съмнение, въпреки че изборът не е пряк. Усилията на кандидатите се свеждат до няколко щата. Става дума за федерална държава, в която щатското законодателство е едно, а федералното – друго.

Изборите са достатъчно представителни.

Тук сме по покана на Държавния департамент. Смисълът е да се запознаем с избирателните практики и тяхното функциониране. Бяхме във Филаделфия по време на урагана Санди. Впечатляващи бяха действията на властите, впечатлен съм и от дисциплината на гражданите. Екраните дават винаги най-горещите точки. Извън това, което е в окото на камерата, няма напрежение.

Изборите бяха и за различни органи на властта. Примерно, за шеф на образованието в щата. Цялата ожесточеност на кампанията се водеше на няколко равнища.

Това е приключването на по-тежък мандат в условия на криза. Обществото очаква още действия, включително тежки социални реформи, непривични за Америка. Европа вижда по-демократично развитие на САЩ по време на Обама, каза още Миков. 

Резултата от изборите коментира и политологът Владимир Шопов:

Проучванията показваха малка, но устойчива преднина за Обама, която се запази. През първия мандат на Обама задачите му бяха две – да се спре свободното падане на икономиката с огромен пакет държавни инвестиции и да прокара разширяването на програмата за здравно осигуряване, която да покрие всички американци. Вече може да управлява, без да мисли за преизбиране. Обама отчетливо прие факта, че светът се променя и отива към многополюсна система, макар Америка да остава най-голямата сила. Негово е определението „векът на Азия“ за 21-ви век. Императивът да се намери работещ икономически модел става изключително голям.

По отношение на Иран не очаквам промяна, по отношение на Сирия ребусът е по-сложен, но също очаквам предпазлив подход.

Смятам, че ще се концентрира върху вътрешнополитическите проблеми.

Джон Фифър от Института за политически изследвания във Вашингтон:

САЩ имат огромен проблем с бюджета и няма да се справят, ако не съкратят военните разходи. САЩ са най-голямата военна сила в човешката история. Дори ако разходите се намалят с 25 процента, пак ще бъде така.

Обама ясно осъзнава, че общественото мнение е против нови войни, но не се колебае да предприема анонимни военни операции. Възможно е да се почувства по-уверен да преговаря за твърди действия спрямо Иран или Сирия. Мисля, че има амбицията да бъде запомнен преди всичко с вътрешната си политика - здравната реформа и създаването на нови работни места.   

Асен Асенов, заместник-директор на Центъра за преподаване и обучение в Американския университет във Вашингтон, подчерта, че днес е работен ден в САЩ  и хората гласуват преди и след работа. Над два млрд. долара се пръснаха за агитация. Въпросът е кой ще плати излизането на кризата - средната класа или най-богатите. Америка е на ръба на финансова катастрофа - дългът е 16 трилиона долара - над 70 процента от БВП. Над 40 милиона американци разчитат на социални програми. Още догодина данъчните намаления автоматично ще се премахнат, каза Асенов.  

През последните четири години имаме промяна на фокуса на външната политика на САЩ към Азия. Това е в контекста на издигането на Китай като икономическа сила. Япония е поставена в деликатна ситуация между Китай и САЩ, каза в "Преди всички" преподавателят по международни отношения в Токийския университет Любомир Топалов.

Целите интервюта чуйте в звуковите файлове.

По публикацията работи: "Преди всички"

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна