Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Мистерията на българските гласове" открива Киномания тази вечер

Снимка: Ивайло Михайлов

Тазгодишното издание на Киномания ще бъде открито довечера в зала 1 на НДК с концерт на "Мистерията на българските гласове" и филм за техния откривател на световната сцена - швейцареца Марсел Селие.

"Мистерия на българските гласове" е името на поредицата дългосвирещи плочи, в записите на които участва хорът на Българското национално радио. В края на 80-те години започва триумфалното шествие на певиците в едни от най-престижните концертни зали на Европа, Азия и Америка, а хорът приема името "Мистерия на българските гласове". След поредица от номинации, през 1990 г. албумът "Мистерията на българските гласове", втора част, печели престижната музикална награда "Грами".

Режисьорът на филма "Балканска мелодия" Щефан Швитерт споделя:

Когато започнах с този проект, нямах идея какво се е случило с певиците, които всички в Швейцария слушаха преди двайсетина години. Аз имах техни записи, но отдавна не бяхме чували нищо ново за тях, така че когато дойдох тук в България, бях наистина любопитен. Зарадвах се, когато разбрах, че хорът все още съществува, певиците са тук и все още пеят невероятно. От друга страна обаче те нямат концерти, изгубват работата си, не са получили почти нищо от милионните продажби. Беше интересно да разговаряме и да видим, че въпреки всичко, те са щастливи отново да застанат на голямата сцена.


Цялото интервю на В.Кирев с Щ.Швитерт чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Веселин Кирев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени